Ambassadör Anette Nordling

Ambassadör Anette Nordling

Den flerfaldiga OS-medaljören Anette Norberg hade precis avslutat sin enastående curlingkarriär när cancerbeskedet kom. Läs vår intervju med henne om bröstcancern, vägen tillbaka och viljan att hjälpa andra.

När Anette Norberg fick sin bröstcancerdiagnos vändes verkligheten plötsligt upp och ned. Mitt i den fullspäckade vardagen, där heltidsjobb, curling, föreläsningar och föräldraskap redan trängdes, gav cancerbeskedet henne en chock.

Jag fick panik över att inte ha kontroll över situationen, berättar Anette.

Idag är det två år sedan den där morgonen i juni då hon kände en knöl i ena bröstet. Trots känslostormarna som följde beskedet var det viktigt för henne att fortsätta leva som vanligt.

– Jag har hela tiden velat bli bemött som innan för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt, trots cancern, säger Anette.

Det tog ett bra tag innan hon orkade tala offentligt om cancern. Från början var det bara de närmsta vännerna och kollegerna som kände till hennes tillstånd. Numera är hon mer öppen; hon hoppas att hennes historia kan hjälpa andra som går igenom samma sak.

 Jag känner att jag nu är tillräckligt stabil för att orka dela med mig av min berättelse och om den kan hjälpa andra människor blir jag väldigt glad.

Anette tror att hon har haft stor nytta av sin mentala inställning att fokusera på det hon kan påverka och sin beslutsamhet att bli frisk.

Många cancerdrabbade beskriver hur tiden efter cancer känns annorlunda, att det finns ett före och ett efter. Anette beskriver det som att cancern har fått henne att stanna upp och uppskatta nuet på ett annat sätt än tidigare.

Hon understryker hur viktigt det är att cancerdrabbade erbjuds rehabilitering. Det är också anledningen till att hon blev ambassadör för CancerRehabFonden.

– Jag hoppas att jag, genom mitt ambassadörskap, ska kunna göra ännu mer nytta för människor som också drabbats av cancer. Men vi behöver bli fler som skänker pengar till förmån för cancerdrabbade medmänniskor. Gör som jag, stöd CancerRehabFonden idag!

Anette Norberg