Ambassadör Katarina Hulting

Ambassadör Katarina Hulting

Journalisten, programledaren och tv-ikonen Katarina Hulting är sedan många år CancerRehabFondens ambassadör. Läs hennes ord om den egna sjukdomen, behandlingen och vägen tillbaka till livet.

Jag vill med dessa rader försöka beskriva varför rehabilitering för en cancerpatient är så viktig och varför jag valt att bli ambassadör för just CancerRehabFonden.

Jag blev sjuk i bröstcancer hösten 2011. Det var förstås ett dråpslag för mig som för alla andra som drabbas. Livet vänds upp och ner och frågorna virvlar i huvudet kring hur behandlingarna som stundar ska lyckas – hur svårt sjuk man blir under en lång behandling med cellgifter och strålning.

Jag kunde snart konstatera att Sverige har en mycket framgångsrik cancervård. Vi är bland de bästa i världen på cancer och jag fick briljant vård på ett bra sjukhus med professionell personal i varenda funktion under behandlingsperioden.

Så en dag tog min onkologdoktor mig i handen och sade adjö. Nu skulle jag klara mig själv – äta min medicin och försöka att återgå till ett normalt liv med jobb, hem och familj, vänner och fritidssysselsättningar. Det var då ”det stora vemodet rullade in” som Jerry Williams sjunger. För många är det som ett slukhål i marken, man rasar ner i ett mörker som känns omöjligt att ta sig upp ur. Det är så ensamt att vandra runt med tankar om liv och död, om hur jag bäst ska äta och motionera eller frågor om hur mitt inre känsloliv någonsin ska repa sig.

Rehabilitering kan vara livsavgörande för att en cancerpatient över huvud taget ska ta sig tillbaka till ett normalt liv igen.

Då fick jag chansen att åka på en rehabiliteringsvistelse med hjälp av CancerRehabFonden. Det blev en mycket intressant vecka hos en av de aktörer fonden samarbetar med. Jag fick på nytt träffa legitimerad professionell personal, precis som på sjukhuset – men den här gången med mer mjuka värden i fokus. Jag fick hjälp med mina egna frågor och till det kom de andra kursdeltagarna som varit med om samma som jag- och alla de samtal vi förde under skratt och gråt.

Rehabilitering kan vara livsavgörande för att en cancerpatient över huvud taget ska ta sig tillbaka till ett normalt liv igen. Och när sjukvårdens resurser inte räcker till, säger det sig självt att CancerRehabFonden är omistlig. Fondens bidrag ger helare människor som vill ta sig an livet igen. Det är samhällsnytta att ge en drabbad möjlighet att få åka på en vistelse som den jag fick.

Därför har jag valt att vara ambassadör för CancerRehabFonden. Jag vill bidra till att fler får den hjälp jag fick. Och om du också bidrar kan det bli verklighet.

Hjälp oss att hjälpa fler! Ett räddat liv ska också vara värt att leva!

Katarina Hulting