Frustrerad, men inte uppgiven

Aktuellt | 2024-11-12

Frustrerad, men inte uppgiven

”Genom att många delar ansvar tycks ingen riktigt ta det fulla ansvaret för att något verkligen händer i praktiken”, säger Pia Watkinson, generalsekreterare på CancerRehabFonden.

Jag kommer att tänka på sagan ”Råttan på repet …” om pojken som inte ville gå till skolan. Den handlar ytterst om att ingen vill göra det som krävs. Man kunde skriva en rehabsaga: ”Unionen sa till Sveriges regering, regeringen sa till Socialstyrelsen, Socialstyrelsen sa till SKR, SKR sa till regionerna, regionerna sa till klinikerna, klinikerna sa till primärvården …”.

Men ”Råttan på repet” slutar ändå lyckligt om man bortser från gångna tiders brutala uppfostringsmetoder:  ”Och pojken gick till skolan”. Rehabsagan har inget lyckligt slut: ”Men patienten fick ändå ingen hjälp”.

Låter jag frustrerad? Ja, faktiskt. Men inte uppgiven! Fler än någonsin söker sig till CancerRehabFonden för att få rehabilitering. De vittnar om att de inte kunnat få den hjälp de behöver på annat sätt. Men våra resurser räcker inte till trots att vi har utvecklat vår verksamhet.

Vi har naturligtvis kontakt med andra aktörer på vårt område och blir – vilket vi uppskattar – inbjudna att delta i arbetsgrupper och konferenser. Men ibland slår mig tanken: genom att många delar ansvar tycks ingen riktigt ta det fulla ansvaret för att något verkligen händer i praktiken.

I årets upplaga av CancerRehabRapporten intervjuar vi en person som kanske kan få något att hända. Professor Mef Nilbert ska förnya Sveriges cancerstrategi. Som hon nämner i intervjun, har hon tillsatt en expertgrupp om rehabilitering där jag ingår. Jag ska göra vad jag kan för att våra ord ska kunna omsättas i handling som verkligen gör skillnad.

I rapporten avslutar vi vår undersökning av rehabläget i Sveriges regioner. De tillkommande sex regionerna bekräftar bilden från resten av landet: ambitionerna finns, en del vällovligt görs men det räcker ändå inte till för att motsvara behoven. 

Det är regeringen som måste visa ledarskap. Det är dags för ett helhetsgrepp för förändring. Med nya lagar och statsbidrag måste regionerna förmås att ta det ansvar som egentligen redan åvilar dem.