“Då vände livet för mig – det var helt underbart!”

“Då vände livet för mig – det var helt underbart!”

Olle var en av sju deltagare på den senaste rehabveckan för män. Här berättar han om hur programmet lyfte honom ur den värsta stressen och banade väg för fysisk aktivitet.

Första dagen var det nervöst, mycket intryck och rörigt på grund av alla känslor berättar Olle. 

– Men redan andra dagen kände jag att jag kommit rätt, då vände livet för mig. Det var helt underbart. 

Han och de åtta andra cancerdrabbade deltagarna fann varandra snabbt under det fullspäckade programmet. De lagade mat med en dietist, lärde sig om kost och vad man ska handla i mataffären. Även yoga stod på schemat, något som Olle sysslat med sedan tidigare.

– Under veckans gång gjorde vi allt i vår egen takt. Nästan lite som yoga, som man också utövar i den takt man själv orkar med. 

Stavgång för livet

Förutom nya vänner lämnade Olle rehabveckan med ett nyfunnet intresse – stavgång. 

– Redan på hemvägen stannade jag till i Valbo och köpte mina stavar. Sedan dess försöker jag promenera fyra kilometer varannan dag. Jag har skogen precis runt husknuten, och det är så härligt att kunna promenera där. Det ger mig liv! Jag tog till och med mig stavarna när jag reste till Gran Canaria i november. 

Färre män än kvinnor söker rehabilitering

CancerRehabFondens rehabveckor har fler kvinnliga sökande än manliga. För Olles del var det hans fru som anmälde honom. Han menar att det nog generellt sett oftast är någon i en cancerdrabbad mans närhet som gör anmälan till programmet, snarare än mannen själv.

Varför tror du att män är mindre benägna att söka rehabilitering? 

– Män tror ofta att man klarar sig själv. Man kanske inte känner sig odödlig, men något ditåt tror jag gör att män inte söker den här typen av hjälp. Istället hittar man andra sätt att fly för stunden. 

”De ställe upp för mitt liv”

Olle avslutar:

– Rehabiliteringsveckan är det bästa som har hänt mig. Jag hälsar så gott till alla som gjorde programmet möjligt och ställde upp för oss. De ställde upp för mitt liv!