”Det är en trygghet att kunna delta hemifrån och utifrån sina egna förutsättningar”

anna-ottosson-star-lutad-mot-en-brygga-vid-vattnet
anna-ottosson-star-lutad-mot-en-brygga-vid-vattnet

”Det är en trygghet att kunna delta hemifrån och utifrån sina egna förutsättningar”

Sedan 2020 erbjuder CancerRehabFonden digitala rehabveckor, för de som inte kan eller vill resa och delta i fysiska möten. Anna Ottosson, legitimerad dietist, driver Foodpower och har genomfört flera digitala rehabveckor.

Vad är utmaningarna med att genomföra en digital rehabvecka?

− Det är annorlunda att ses digitalt, men trots att vi sitter på olika platser och ser varandra på en skärm så skapas det en närhet. Deltagarna har kommit varandra nära i öppna och uppriktiga samtal om hur man hittar en väg framåt och med konkreta verktyg inom mat och yoga.

− Det passar inte alla att ses på rehabveckor med fysiska möten och det är en trygghet att kunna delta hemifrån. Hemma är man bekväm och kan delta utifrån sina egna förutsättningar.

Hur har reaktionen varit hos deltagarna?

− Omdömena för de nya digitala rehabveckorna har varit mycket positiva. Foodpowers program vilar på kombinationen av samtal i grupp, yoga, avslappning och kraften i maten – och den kombinationen är mycket uppskattad. Deltagarna beskriver hur de efter veckan har mer energi, är gladare och starkare och inte känner sig lika ensamma.  

− Förutom rehabprogrammet och tillgängligheten till det legitimerad professionella rehabteamet så är det en guldgruva att möta andra deltagare i liknande situation. 

Behöver du tänka på något särskilt om du jämför med att genomföra ett rehabprogram med fysiska möten?

− Det skiljer sig lite från att planera och förbereda en fysisk rehabvecka. Inför den digitala rehabveckan guidar vi deltagarna till tekniken. Jag tycker det har fungerat mycket bra. Många är idag vana att arbeta digitalt, även om det är annorlunda jämfört med att ses fysiskt.

Du är legitimerad dietist, hur fungerar det digitalt att samtala om kosten?

− Vi varvar föreläsningar med workshops och presenterar den senaste forskningen. Fokus ligger på hur man kan använda maten som ett verktyg för att stärka upp efter behandling. Sen skickar vi ut recept, en film och tips om de vill prova själva på egen hand i köket. För att underlätta har vi spelat in ett bonusmaterial där deltagarna kan se hur jag gör och få råd.

Vilka fördelar ser du med digital rehab?

− Fördelarna är att man kan vara hemma och ta del av rehabilitering utifrån sina egna behov och förutsättningar. Utan att behöva resa iväg. Det är också mer flexibelt eftersom programmet hålls på förmiddagarna, måndag till fredag kl 9-12. Det är förbluffande hur mycket som man hinner med på en vecka. Och deltagarna får konkreta verktyg som hjälper dem att komma tillbaka till livet efter cancer.