Kim startade en egen insamling på Facebook: “Jag vill att fler ska bli bra”

Kim startade en egen insamling på Facebook: “Jag vill att fler ska bli bra”

Tio år efter sitt eget cancerbesked startade Kim en egen insamling för att hjälpa andra drabbade. Han vill ge dem det stöd han aldrig själv fick för att bearbeta sjukdomstiden.

CancerRehabFonden är helt beroende av gåvor för att kunna erbjuda rehabilitering till cancerdrabbade. En av de personer som stöttar CancerRehabFonden är Kim Olsson.

Du har nyligen startat en egen insamling på Facebook. Kan du berätta om det?

Jag startade insamlingen när jag fyllde år. Jag ville göra något bra för andra cancerdrabbade. Forskningen har gjort enorma framsteg, men det fokuseras för lite på rehab. Varje krona är viktig, den där sista kronan kan vara det som vänder skeppet. Fler borde få cancerrehabilitering – man får göra vad man kan för att hjälpa till.

Varför stöttar du just CancerRehabFonden?

Eftersom jag själv är drabbad – för tio år sedan opererades jag för elak lungcancer. Diagnosen var rätt chockartad. Som vältränad naturkille och icke-rökare kändes cancer väldigt långt borta. Jag hade ett lipom i nacken som växte och skulle tas bort, en standardoperation. När jag vaknade upp efter narkosen berättade läkarna att tumören var elakartad och hade spritt sig till lungan. De gav mig tre år. Tack och lov fick jag fick en turlott – jag är uppe i tio bonusår. Jag började läsa om CancerRehabFonden och tänkte att även om jag inte fick hjälp med cancerrehab borde andra få det.

Starta en egen insamling på Facebook du också – det tar bara några minuter

Varför behövs cancerrehabilitering?

Man är väldigt ensam i det här. Jag var singel när jag drabbades, hade eget företag och tränade rätt hårt. Jag var på lungkliniken i Huddinge och fick ringa dem när som helst efteråt. Sjukvården var suverän, men det psykiska får man ingen hjälp med. Jag försökte få hjälp med att hitta någon att prata med, men jag fick sitta med mina vänner och grina istället. Cancerbeskedet var tufft. Att få veta att man riskerade att dö, på toppen av sitt liv.

Sjukvården var suverän, men det psykiska får man ingen hjälp med.

Jag har brottats rätt mycket med det här, man tror att den är tillbaka hela tiden. Går och tyder varenda liten kroppslig signal. Det är alltid cancer. Jag har fått jobba med det själv och gått en hel del till den lokala vården och undersökt mig. Det är i skallen det sitter.

Varför borde fler stötta CancerRehabFonden?

Jag vill att fler ska bli bra, i skallen. Det är där det brister, för mig och många andra. Det tycker jag är bra med CancerRehabFonden. De hjälper personer som har haft cancer att få träffa andra och bearbeta den psykologiska biten ihop. Man mår bättre av att få prata med andra i samma situation. Det lugnar. ”Det blir bra, prova det här – det funkade för mig.”

Kim fortsätter:

CancerRehabFonden hjälper dessutom cancerdrabbade att börja röra på sig igen. Träningen hjälper mig mycket personligen, men alla har sina sätt. Jag vill att pengarna som min insamling bidragit med ska hjälpa CancerRehabFonden att hjälpa fler. Att fler ska få chansen, avslutar Kim.

Tips för att lyckas med din insamling på Facebook:

  • Berätta en bra historia om varför du startar din insamling
  • Lägg till ett foto och berätta varför man ska skänka en gåva
  • Dela med vänner
  • Anslut dina vänner och se till att nå ditt mål
  • Håll de som stöttar dig uppdaterade
  • Publicera uppdateringar i din insamling för att dela utvecklingen