Jag tänker helt annorlunda efter cancern

Rehabveckan ledde till nya vanor och hjälpte Pernilla att fästa blicken framåt igen. Läs hennes berättelse om hur stödet från likasinnade hjälpte henne att hitta ett lugn.

Det var under en sex veckor lång semester i Thailand, tidig vår 2009, som jag kände en stor knöl i bröstet. Egentligen hade jag nog känt den tidigare, men jag tänkte att den skulle försvinna.

Senare samma år fick jag diagnosen bröstcancer. Min operation var dagen före midsommarafton. Därefter följde behandlingen, som blev cytostatika. Tyvärr drabbades jag av flera infektioner, både under behandlingstiden och vid bröstrekonstruktionen. På grund av dem opererades de bröstimplantat jag fått ut.

År 2010 fick jag åka på min första rehabvecka med CancerRehabFonden, till Lydiagården, men då var jag nog inte helt redo. Tack vare mina stora intressen – golf och idrott – fick jag till sist tillbaka kraft till livet och positiv energi.

För ungefär två år sedan gick min mor bort i lungsäckscancer. Det gick väldigt fort och var en jobbig tid. Ett nytt orosmoment har dykt upp sedan dess; 2018 fick jag operera bort en tumör på näsan. Efter det kände jag ett stort behov av att få åka på rehab och träffa likasinnade.

I år, 2019, fick jag åka på rehabvecka igen, denna gång till Brösarp. Det var helt fantastiskt. Tack vare rehabveckan har jag börjat meditera och yoga en liten stund hemma på kvällen. Jag sover bättre, gör goda smoothies varje dag och har hittat ett lugn. Jag är mer i nuet och frågar mig själv vad jag vill och behöver just idag.

Rehabveckan behövs för att man ska få hjälp med att fästa blicken framåt och verkligen se sig själv, utifrån och in. Att förstå att du är bra som du är.

Det är normalt att livet inte blir detsamma efter en sjukdom, men jag skulle vilja säga att livet blir till det bättre efter en cancersjukdom. Jag tänker helt annorlunda idag. Jag tycker att jag har blivit en bättre Pernilla.

Stort tack till CancerRehabFonden för att jag fick komma på de båda fantastiska veckorna.

 

Pernilla Karlgren Andersson