”Allt fler behöver cancerrehab – läget är akut”

CancerRehabFondens generalsekreterare Eva Hansen intervjuades häromdagen i P4 Stockholm om bristen på cancerrehabilitering.

Skärmavbild 2019-07-03 kl. 09.44.01 

Radio P4 Stockholm tog förra veckan upp att det finns stora brister i rehabiliteringen för cancerdrabbade. I Stockholm är det många patienter som saknar en plan för rehabilitering och som inte följs upp av sjukhuset. Dessutom är många cancerpatienter ovetande om att de kan söka hjälpa hos Centrum för cancerrehabilitering eller hos CancerRehabFonden.

En av de som intervjuades i programmet var CancerRehabFondens generalsekreterare Eva Hansen. Hör hela intervjun med Eva Hansen här.

Politikerna måste ta ett större ansvar

Allt fler drabbas av cancer – en var tionde minut. Samtidigt ökar efterfrågan på cancerrehabilitering, men långt ifrån alla cancerdrabbade får rehab. Tillgången till rehabilitering är väldigt olika beroende på var i landet man bor.

- Jag uppmanar politikerna att ta ett större ansvar, avsätta resurser och prioritera cancerrehabilitering mycket högre. Det måste ställas krav på individuella rehabplaner, med tydliga målsättningar som följs upp, säger Eva Hansen.

1 av 5 erbjuds cancerrehabilitering

Efter att behandlingarna avslutats känner många en tomhet och oro, när de plötsligt står utanför sjukhusets rutiner och ska klara sig själv. Det är även vanligt att få besvär med trötthetssyndrom (fatigue) och tampas med en rädsla för återfall. Fysisk och psykisk rehabilitering kan hjälpa människor tillbaka till livet.

Eva Hansen lyfte rätten till cancerrehabilitering och att det ska finnas en rehabplan med uppföljning:

- Det är självklart att man ska ha rätt till rehabilitering efter cancer och det kan vara väldigt individuellt vilka behov man har. Men det ska ingå en rehabplan med uppföljning och man ska titta på det individuella behovet, säger hon.

- Det ser väldigt illa ut – endast 1 av 5 erbjuds rehabilitering via sjukvården och det är helt oacceptabelt. Det har en effekt på vår verksamhet där vi har en enorm efterfrågan. Läget är akut, vi får säga nej till så många.