Natali Fikas om kampen tillbaka till livet

På en sekund förändrades allt. Nyss var hon nyförlovad och lycklig, nu var hon istället sjuk och visste inte om hon ens skulle få fylla trettio. Läs Natalis egna ord i hennes starka text om trauma, rehabilitering och gemenskap.

Från att vara nyförlovad och ha siktet inställt på massa härliga saker, till att vara sjuk och inte veta om jag ens skulle få fylla 30. Leukemi, löd domen. Behandlingen skulle ta 2,5 år, alltså 913 dagar med gift i kroppen för att bli frisk. Med en otrolig ödmjukhet kan jag berätta att jag just kommit ut på andra sidan. Trots att första omgången av medicineringen inte funkade och att jag var en så kallad högriskpatient. 

Jag är väldigt glad att jag får fortsätta vandra här på jorden, men ibland känns det som att jag är en sårad soldat som just kommit tillbaka från en krigszon. En soldat som sett jobbiga saker, haft kamrater omkring mig som stupat och istället för bomber får jag nästan kväljningar när jag hör ljud som liknar cellgiftspumpen. 

Om kvällen när jag ska sova, då jag balanserar i gränslandet till drömmarna, kan jag vakna till med ett ryck för att jag tror jag trasslat in mig i alla sladdar som vart kopplade till min kropp. Så trots glädje för livet och enorm tacksamhet tacklas jag med ett trauma som gör sig påmint på olika sätt, ibland oftare och ibland mer sällan. 

Att få åka iväg på CancerRehabFondens rehab betyder väldigt mycket. Minns när jag klev av tåget och såg en tjej med resväska och samma ofrivilligt korta frisyr som mig, det var bara att gå fram och hälsa. Att träffa kvinnor med liknande upplevelser, erfarenheter och rädslor var frigörande och det var mäktigt att känna igen sig i andras berättelser. Yogan hjälpte mig att känna efter och öppna upp, jag blev förvånad också över hur den skapade ett band mellan alla oss deltagare, vi kom in i ett tryggt lugn tillsammans och kunde fortsätta dagarna i samma anda. 

När vi tillsammans öppnade upp och samtalade i gruppterapi kände jag en gemenskap som jag än idag finner mycket tillhörighet och styrka i. Det var otroligt helande att inte känna sig ensam med sina tankar och krämpor. I den gröna maten och smoothisarna hittade vi glädjen och hoppet. Att med maten som redskap kan vi göra något gott för oss själva och påverka vår kropp och hälsa. Jag vet att vi är många från gruppen som verkligen tankades på med mycket positivt av denna upplevelse. Något att greppa tag i när det stormar. 

Jag är så tacksam för alla er som bidrar till att denna rehab är möjlig, ni har förändrat mitt liv. Kärlek och grön mat önskar jag alla er! 

Natali

Följ Natali på Instagram och YouTube.


Comments powered by Disqus