Om en lång tid av oro och vägen tillbaka

När Celina drabbades av cancer var hon bara ett och ett halvt år. Samtidigt föddes hennes lillasyster Nova och familjen fick stundvis leva åtskilda. Läs Celinas mammas starka ord om den förtvivlande oron och att leva helt avskärmade från omvärlden, men också om vägen tillbaka och att äntligen få vara en familj igen.

I början av 2016 fick vår dotter Celina cancerdiagnosen malignt terranom. Hon var bara ett och ett halvt år, men en tio centimeter stor tumör i diameter växte i slutet av svanskotan. Läkarna bad oss att vara förberedda på spridning eftersom den elakartade tumören växte så fort. Det var en oerhörd chock för hela familjen. Vi var förtvivlade.

Därefter gick vi igenom en sex månader lång cytostatikabehandling. Celina fick läggas in på hemmasjukhuset i Karlstad, ibland redan samma kväll som vi kommit hem från behandlingen på Barncancercentrum i Göteborg. Sjukvården var fantastisk, på alla sätt och vis, men det var en mycket svår tid.

När Celina väl återhämtat sig efter varje behandling bröts hon ned på nytt i samband med nästa. Det tog ungefär tre veckor för henne att komma tillbaka och bli starkare mellan behandlingstillfällena. Först då var hon redo att påbörja nästa omgång. Det är fruktansvärt, men samtidigt livsnödvändigt.

På olika platser

Medan Celina insjuknade föddes hennes lillasyster Nova. Hon var en enorm solstråle som gav glädje och energi. Samtidigt innebar den nya situationen att familjen tidvis splittrandes, det var oundvikligt. Celina var inlagd med sin pappa och jag stannade hemma med bäbisen Nova.

När Celina till slut opererades hade vi levt instängda i ett halvår, på sjukhuset och i vårt eget hus. Vi hade varit helt avskärmade från omvärlden och allt det som liknade ett normalt liv – allt för att undvika risker för smitta och infektioner.

Tiden efter operationen var oerhört påfrestande. Läkarna hade avlägsnat så mycket de ansett sig förmögna att göra, men prover visade att det fortfarande fanns viabala cancerceller i den bortopererade tumören. Man var osäker på hur framtiden skulle se ut. Det var en tid av stor oro.

En levnadsglad tjej

Tack och lov var prov efter prov positiva. Idag är Celina en levnadsglad tjej på snart fyra år. Hon och Nova är oskiljaktiga, de har en så stor glädje i varandra. Det tog över ett och ett halvt år innan Celina fick bada, på grund av den cvk hon hade inopererad. Vi fick badda henne med varma handdukar för att tvätta henne. Att leka vid strandbrynet var något hon inte kände till, ändå älskade hon vatten. Vatten och Bamse!

CancerRehabFonden gav oss möjligheten att åka till Bamses värld i en vecka. Vi fick skapa minnen och göra sådant som Celina, till skillnad från andra barn, tidigare inte kunnat göra. Sol, hav och att äntligen få vara en familj igen har varit ovärderligt för oss alla – inte minst för Celina!

Celinas mamma