Vi fick känna oss som vilken familj som helst

När dottern drabbades av leukemi vändes livet för familjen. Ta del av mamma Toves berättelse om den svåra tiden, men också om vikten av att värdesätta tiden tillsammans.

Vår dotter Elsa var två år när hon insjuknade i ALL, akut lymfatisk leukemi, efter månader av infektioner som avlöst varandra. Helt plötsligt vände livet för oss i familjen.

Den första tiden handlade om ren överlevnad för oss alla. Framförallt för Elsa, som fick biverkningar och infektioner av de tunga behandlingarna. Hennes storasyster var bara fyra år och hamnade i kläm. Hon diagnostiserades med selektiv mutism, vilket innebar att hon helt slutade att prata.

Behandlingen har varit lång, två och ett halvt år. Som förälder är det oerhört svårt att se sitt barn lida så mycket, att känna sig så maktlös. Det vi har tagit tillvara på under dessa år är tiden tillsammans. Det är så viktigt att vara en samlad familj, att få göra vardagliga ting i bästa möjliga mån.

Av CancerRehabFonden fick vi en resa till Gran Canaria. Vi är oerhört tacksamma, det var en fantastisk resa för familjen och så efterlängtat. Att få se barnen njuta av bad, glass och miljöombytet till sol och värme var en ren lyx. Det har dansats till vissa maskotar lång tid innan från sjukhussängen…!

Återhämtning och rehabilitering behövs för cancerdrabbade, men även för anhöriga som vårdar. I vårt fall drabbades hela familjen, det blir så när det handlar om ett litet barn. Även om resan bara varade i några dagar så skapade vi nya, fina minnen tillsammans. Vi fick känna oss som vilken familj som helst. Tusen tack för den här möjligheten!

Till andra familjer som drabbats. Det är viktigt att våga ta hjälp och släppa in. Det är svårt för utomstående att förstå, fastän de gärna vill.

Kram från hela familjen,

Mamma Tove