”Jag återvände hem med mindre värk och med nya vänner”

Efter att ha drabbats av cancer två gånger deltog Marie i en av våra rehabveckor på Lydiagården. Här berättar hon med egna ord om vad veckan betytt.

 

När man som jag drabbats av cancer ännu en gång så kanske det är dags att stanna upp och för att försöka landa i det nya så kallade liv man ställs inför.

Jag har ägnat all min tid till att återhämta mig fysiskt, även under de tuffaste av alla behandlingar. Jag har nästan varit sträng mot mig själv och trott att det är lättare att komma tillbaka om jag bara är fysiskt stark!

Rehabveckan på Lydiagården

När jag sökte till CancerRehabFonden så insåg jag nog inte vad det var jag sökte till, trodde nog att det bara skulle bli lite skönt med god mat och sköna miljöer. Så fel jag hade! Jag är numera berikad med stor kunskap genom de dagliga föreläsningar som arrangerades åt oss. Otroligt kompetenta onkologen Eva Fernebro lärde oss så mycket om krisreaktioner, fatigue, samlevnad och även hur diagnostiken går till.

Under hela bilresan ner till Skåne från Norrköping var jag mest nervös över att träffa så många nya människor och vilken roll som jag skulle få i gruppen. Som cancersjuk blir man lätt isolerad och lite skrämd över att utsätta sig för nya saker.

Väl nere på plats på Lydiagården i Höör gav det sig direkt, kändes så rätt och enkelt. Tror vi avverkade allas diagnoser och lärde nästan känna varandra innan programmet ens hade startat!

Tänk att en vecka med fantastisk personal, underbara strövområden och kvinnor i min situation kan göra så mycket för mitt mående.

Vi var ett härligt gäng kvinnor med olika diagnoser där flertalet hade genomgått en tuff period i och med sin bröstcancerdiagnos. Genom att delta i gruppsamtal och enskilda samtal med kuratorn insåg jag att jag inte hade bearbetat vare sig min första eller andra diagnos. Med ett ständigt ”katastrofläge” i kroppen som bara gav med sig efter att jag tränat hårt förstod jag där och då att jag måste börja prata om det jobbiga inom mig. Hade det inte varit för Kuratorn Pia Ganmark så hade jag nog forcerat vidare i samma takt. Hade jag kunnat så hade jag tagit med henne hem!

Vi fick även lärdom i kroppskännedom av den fantastiska sjukgymnasten Cecily Ekblad som gav karisma ett nytt ansikte. Vilken kvinna! På fjärde dagen gavs tillfälle att delta i vattengymnastik i en uppvärmd bassäng med Cecily och detta ögonblick ligger mig så varmt om hjärtat. Vilket roligt pass, ansiktet på en av kvinnorna som inte ens hade badat någon gång efter sina behandlingar strålade! Vi skrattade och var helt slut efteråt.

Tänk att en vecka med fantastisk personal, underbara strövområden och kvinnor i min situation kan göra så mycket för mitt mående. Åkte ner med värk och svårigheter att andas, för att en vecka senare återvända hem med mindre värk och nya vänner i mitt liv. Det kallar jag riktig rehabilitering.

Fick höra att jag är en förebild och att jag inspirerar med min kroniska cancer, det är nog den finaste komplimang jag någonsin fått.Jag är så tacksam att jag fick åka genom CancerRehabFonden och önskar att alla som drabbas av cancer skulle få chansen. 

/Marie Hedlund Beletic


Comments powered by Disqus