Magont som var elakartad cancer

Det började med magont… mamma Pernilla berättar om den svåra tiden för familjen då lilla Nova gick igenom tuffa cancerbehandlingar. I september i år kunde hela familjen åka på en återhämtningsresa via CancerRehabFonden tack vare @racingrascals Barndagen 2018 och deras sponsorer. Ett välkommet avbrott från vardagen och en vecka fylld av glädje och kärlek. Att bara få vara och njuta i stunden, koppla av och inte tänka så mycket på allt som cancern ställt till med.

”Sommaren 2016, det började med magont. Nova har sedan tidigare en problematik med förstoppning varför våra tankebanor gick åt det hållet. Vi åkte till akuten på Danderyds sjukhus och där fick Nova hjälp. Dock hann vi knappt komma hem innan hon återigen klagade över ont i magen. Medicin hade vi fått med oss hem så vi gav henne den hoppades att det onda skulle ge med sig. Det gjorde det inte.

Två dagar senare hade läget förvärrats och min sambo Jens ringde mig då jag var på jobbet.  

  – När du kommer hem från jobbet åker vi direkt till sjukhuset, sade han.

  Sagt och gjort. Vi satte oss i bilen och denna gång gick färden till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Vi behövde inte vänta länge innan det blev vår tur. Läkaren tog en snabb titt på Nova och sade sedan:

  – Jag bokar henne på röntgen och ultraljud. Vi kommer även att sätta dropp.

  En liten stund senare tog vi hissen upp till röntgenavdelningen. Man började med skiktröntgen för att sedan fortsätta med ultraljud. Där, i det nedsläckta rummet satt vi, Nova på britsen, jag med hennes lilla hand i min. Läkaren tittade och tittade. Sedan tittade han ännu mer och den evighetslånga väntan var otroligt oroande och påfrestande. Plötsligt säger läkaren:

  – Jag behöver prata med en kollega…

Hon försvann ut ur rummet. Kvar satt vi. Oron växte inom mig.

 När läkaren kom tillbaka sade hon att de sett något på ultraljudet men att de inte riktigt kunde definiera vad. De pratade om blindtarmen och om ena äggstocken men visste inte säkert. Vi slussas ner till akuten igen där vi träffade fler läkare. Det visade sig att Nova behövde opereras. Det dröjde inte länge innan vi blev hämtade och fick åka upp till en avdelning där Nova skulle duscha och göras iordning inför operation. Klockan 20:00 rullas vår lilla Nova in på operation. Efter ca tre och en halv timmes orolig väntan kom läkaren. Vi fick veta att operationen gått bra men att de funnit en tumör snurrad runt en av äggstockarna. Tumören skickades på analys och vi fick veta att det kunde ta upp till tre veckor innan vi skulle få provsvaret.

Det kom att dröja sex veckor innan vi fick besked, och då inget positivt sådant. Tumören var elakartad. Dessutom fann man en bristning på den varför cellgiftsbehandling skulle påbörjas direkt. Det gick inte att ta in.

Vår lilla Nova skrevs in på barnonkologen, det kändes fasansfullt och overkligt. Som en mardröm. Fyra cellgiftsbehandlingar planerades. Resan hade bara börjat.

Hela familjen led. Det var slitsamt och det tärde på oss att se hur Nova bröts ner. Hon tappade vikt och hår, hon var svag. Ändå höll hon humöret uppe så gott hon kunde. Nova är en kämpe.

Sommaren blev till vinter. Fyra cellgiftsbehandlingar var klara och vi skulle så gott vi kunde försöka återgå till vardagen. Det var, och är, lättare sagt än gjort. Det tar lång tid för oss alla att återhämta oss, att komma ikapp med alla känslor. Kanske är det svårt att förstå om man inte varit i liknande situation tänker jag. Med Nova som förebild kämpar vi dock på. En dag i taget.

 Det har nu gått drygt två år sedan Nova blev sjuk och fick sitt cancerbesked. I höstas började Nova förskoleklass och vi är på något sätt faktiskt tillbaka i vardagen. Cancern tar mindre och mindre plats hos oss, den är inte välkommen helt enkelt. Samtidigt kommer den alltid ligga där och skava, oron. Helt och fullt tillbaka till vardagen vi hade innan Nova blev sjuk kommer vi nog aldrig. Rädslan för att hon ska drabbas av ett återfall finns där ständigt.

Så hände något roligt! Den första september i år beviljade ni en resa för hela vår sköra och ganska trasiga familj. Vi skulle få resa till Sunwing Side Beach i Turkiet! Med på resan var, förutom Nova, mamma Pernilla, bonuspappa Jens, storasyster Saga samt vår vän Wilma.

Vi hade en fantastisk vecka fylld av sol, bad, god mat, glädje, kärlek och - så klart - Lollo & Bernie. Att ni gav oss möjlighet att göra denna resa där vi alla fick vara tillsammans och njuta gjorde att vi kunde koppla av och inte tänka så mycket på allt som cancern ställt till med. Resan var guld värd för oss.”

Ett varmt och innerligt TACK från mig och hela min fina familj!

Nova Sved


Comments powered by Disqus