”Vårt liv förändrades drastiskt i en handvändning”

Elis drabbades av leukemi 2016. Familjen ansökte hos CancerRehabFonden om att få åka på en välbehövlig återhämtningsresa för att samla kraft.

Elis6_edited 

”I början av maj 2016 fick Elis diagnosen Akut Myeloisk Leukemi, det är den mer ovanliga varianten av leukemi hos barn. Bara 10 % av alla barn som drabbas av leukemi får AML. Prognosen är sämre och endast 60 % överlever.

Under hela 2016 kämpade Elis mot sjukdomen. Vårt liv förändrades drastiskt i en handvändning, från normalt till helt uppåt väggarna. Efter otaliga timmar på akuten och ett blodprov får vi beskedet: ”Er son har någon slags blodsjukdom, troligen leukemi”. Det var som att bli kastad ner i helvetet utan att veta om man någonsin skulle kunna ta sig upp.

Det var en tuff tid för hela familjen, Elis har 4 äldre bröder som tog beskedet väldigt hårt. De fick ha sin egen kamp mot oron och rädslan som det innebär med att ha en sjuk lillebror.

Vi bodde på sjukhuset de första 10 veckorna utan en endaste dag av dagspermission. Elis fick en väldigt intensiv behandling av cytostatika i flera olika omgångar. Så fort värdena var något sånär uppe efter vila mellan behandlingarna så var det dags att bryta ner honom och hans lilla kropp igen med en ny omgång cytostatika. Han drabbades dessutom av flera olika biverkningar, allergiska reaktioner och läskiga infektioner.

Vi fick åka in akut vid flera tillfällen då han fick feber vilket indikerar på en infektion och infektion när du inte har något immunförsvar i kroppen är förenat med livsfara. Två gånger fick han blodförgiftning. Han fick en kraftig allergisk reaktion när han fick en transfusion med trombocyter. Han fick också en allergisk reaktion av ett antibiotikum som hans kropp inte tålde, det gav honom kraftigt kliande röda prickar över hela kroppen som ökade och vandrade över kroppen för varje dag som gick.

Elis kämpade, han var stark, han gick en medelväg och svarade bra på alla behandlingar så i slutet av året var han färdigbehandlad och vi kom upp ur helvetet även om vägen tillbaka var en lång kamp och var kantad av motgångar. Vi vabbade båda två under hela Elis sjukdomsperiod och det drabbade förstås vår ekonomi hårt under alla dessa månader. 

Återhämtningsresan

I januari i år så kom vi så iväg på en efterlängtad resa till Thailand. Vi var borta i 2 veckor och vi njöt till fullo. Vi hade fantastiska dagar i värmen.

Elis badade så mycket, han älskade att bada i poolen, åka vattenrutschkana, hoppa i vattnet, vara på stranden, bada i det ljumna havet, guppa på de mjuka vågorna, leka i sanden, springa vid strandkanten, äta en massa glass och god mat. Han är en njutare, en njutare med all rätt efter allt som han har gått igenom. Att åka tuc-tuc var något som han gillade väldigt mycket med och blev nästan arg om det gick någon dag utan en tuc-tuc-färd. Helst skulle den vara orange och med hög musik.

Vi skulle verkligen vilja tacka CancerRehabFonden som gjorde det möjligt för oss att komma iväg på en härlig, välbehövlig semester och återhämtningsresa till Thailand.

Idag mår Elis bra, alla hans värden är uppe inom gränsen för normalvärde förutom immunglobulinvärdet som fortfarande inte orkat sig upp helt ännu. Enligt läkarna är det inte konstigt eller onormalt eftersom hans värden blev nollställda, vissa till och med helt omätbara och hans kropp så nertryckt under behandlingsperioderna av cytostatika. Men i övrigt är Elis en pigg, härlig och livsglad liten kille som precis fyllt 4 år.”

Vänliga hälsningar Jenny Grabinski Palmqvist, Elis mamma

Läs mer om Elis på bloggen http://elisvsleukemi.blogg.se/2016/may/elis-vs-leukemi-aml.html

Elis7  


Comments powered by Disqus