”Rehabilitering är jätteviktigt för oss som drabbats av cancer”

”Rehabilitering är jätteviktigt för oss som drabbats av cancer”

Varför behövs cancerrehabilitering? Den frågan besvaras bäst av våra rehabdeltagare – här beskriver Maria Stadling Weinö behovet av rehabilitering.

Cancerrehabilitering behövs!

Rehabilitering är jätteviktigt för oss som har drabbats av cancer. Saknaden av eftervård i sjukvården är enorm. Vi behandlas länge och intensivt på sjukhuset, men när behandlingen är slut lämnas man ensam. Och då är man verkligen ensam, samtidigt som man börjar förstå vad som har hänt. Det är så viktigt att få träffa andra i liknande situation.

Utan min cancerrehabilitering hade jag inte tillfrisknat så som jag har gjort. Jag vet inte var jag hade varit idag utan den. Rehabiliteringen gav mig ovärderliga verktyg att ta med mig i livet. CancerRehabFondens rehabveckor är stärkande för framtiden. Det gjorde mig stark att få träffa andra i liknande situation. Rehabiliteringen är rogivande – den gav mig ett lugn och puttade bort den ständiga oron. På rehabcentret fick man lov att koppla bort allt annat och bara ge sig själv tid.

Marias ord till dig som just behandlats för cancer

Det är tufft, det vi har gått igenom, men det blir bättre med tiden. Vi är starka – och starkare blir vi. Du kommer att gå igenom ups and downs, precis som förut. Som jag känner det är livets vändningar mer synliga nu. Ansök om plats på en rehabvecka hos CancerRehabFonden om du inte har förmånen att få hjälp via vårdgivaren i din region.

Många tänker kanske ”Jag klarar detta själv, jag är inte i behov av hjälp!”. Men hjälpen på rehabveckan är individuell och ges av professionell personal. Föreläsningarna är bra, man träffar nya vänner och umgås i en miljö som inte är ett sjukhus.Tvärtom – du är i en underbar miljö där du kan fokusera på det friska.

Maria Stadling Weinö