”Vi har hittat något avvikande i blodproverna”

”Vi har hittat något avvikande i blodproverna”

Sommaren 2016 fick Jesper, 2 år, diagnosen leukemi. Med stöd från CancerRehabFonden kunde Jesper och hans familj resa till Liseberg.

Sommaren 2016 ändrades vårt liv dramatiskt. Från att vår tvååriga son alltid varit väldigt aktiv och kreativ så blev han allt mer stillasittande och passiv. Infektioner avlöste varandra varpå vi sökte läkarvård vid ett flertal gånger. Läkarna misstänkte halsfluss så vi fick antibiotika. Någon vecka senare misstänkte de falsk krupp så vi fick kortison. Vår tvååring blev bara tröttare och tröttare.

På morgonen den 30 juni fick vi nog – vi uppsökte en privat läkarmottagning som kunde ta emot oss samma dag. Ett enkelt blodprov togs (vilket ingen annan läkare gjort tidigare). Samma kväll fick vi samtal från Astrid Lindgrens Barnsjukhus: ”Ni måste komma in på en gång, vi har hittat något avvikande i blodproverna”. Fler prover togs på vår tappra son och två timmar senare fick vi rum på avdelning Q84-Barnonkologen.

Jag minns så väl första morgonen, jag vägrade gå ut i korridorerna. Vi var ju på fel avdelning. Vår son har ju bara ett envist virus!! Vår son har inte cancer! Att behöva möta barn utan hår, bleka, orkeslösa, ben som inte bär, skulle ju INTE drabba vår familj.

Morgonen därpå blev det dags för första narkosen. En hemsk upplevelse, som senare skulle bli en stor del av vår vardag; att panikartat hålla i sitt barn medan tårarna rinner, försöka vara stark trots rädsla. Under denna första narkos togs det ett benmärgsprov då läkarna misstänkte blodcancer. Deras misstankar visade sig vara rätt. Vår son hade drabbats av Leukemi typ ALL (akut lymfatisk leukemi). En behandling på 2,5 år påbörjades. En evighet av ett ofrivilligt liv!

Vår familj består då av vår tvååring, hans lillebror som var 10 månader, min man och jag. Från en dag till en annan förändrades livet för oss alla. Behandlingen påbörjades på ett brutalt sätt, allt för att cancern inte skulle få vinna. En hemsk kamp påbörjades. Vår kämpe var så tapper!

I januari fick vår son en väldigt allvarlig komplikation som var på väg att kosta honom livet. En bukspottskörtelinflammation orsakad av en utav medicinerna. Vi hamnade på BIVA under flera dygn.

Den 4 januari 2019 fick vår son sin sista cytostatika. Under sin 2,5 år långa behandling blev det 574 pärlor eller ett 9,33 meter långt Supersnöre. En pärla för varje ingrepp i sin kamp mot cancern.

En dröm vår son hade under sin cancerbehandling var att få åka snabbt tåg (x-2000). Tack vara er på CancerRehabFonden kunde hela vår familj resa till Göteborg med snabbtåg, bo på hotell, gå på Lisebergs julmarknad samt åka massa karuseller. Glädjen i vår sons ögon, spring i benen och alla skratt har varit så underbara!

Superstort tack till er på CancerRehabFonden som gjorde detta möjligt! Till alla er som kämpar, ge inte upp! Ta en dag i taget, när det är riktigt tufft ta en timme i taget. Glöm inte bort er själva i kampen och sök stöd. Det finns många forum där det finns stöd av familjer i liknande situationer.

Hälsningar från Jespers familj