Anna Ottosson om Foodpowers program

Aktuellt | 2023-09-05

Anna Ottosson om Foodpowers program

Foto: Helen Pé

CancerRehabFonden erbjuder rehabilitering till personer som har haft cancer. En av våra rehabutförare är Foodpower som drivs av Anna Ottosson.

CancerRehabFonden har i många år samarbetat med Anna Ottosson, som är legitimerad dietist, tidigare vice ordförande i Dietisternas riksförbund och driver Foodpower. Anna har arbetat med mat och hälsa i över 25 år och har skrivit böcker om kraften i maten. På Foodpowers rehabprogram för cancerdrabbade ingår alltid en psykolog, dietist och yogalärare.

Hur kom det sig att du började arbeta med cancerrehabilitering?

Jag har haft närkontakt med cancer genom hela mitt liv, både privat och professionellt. Det kom till en punkt för mig när jag kände att jag ville göra skillnad – på riktigt. Ur den kraften startade jag Foodpowers cancerrehabilitering, där vi har ett skräddarsytt program som syftar till att hjälpa människor tillbaka till livet efter cancer. Vi har ett professionellt legitimerat team på plats med målet att ge deltagarna konkreta verktyg och skapa bra förutsättningar för livet efter cancer. Många känner oro och ångest och har kvarstående biverkningar efter cancerbehandlingen, och behöver hjälp och verktyg både fysiskt och psykiskt.

Hur ser innehållet ut i Foodpowers rehabprogram?

Foodpower rehabprogram vilar på tre delar: samtal i grupp, yoga och kraften i maten. Vi utgår från den senaste forskningen kring hur vi kan stärka upp kroppen. På rehabveckorna som Foodpower utför för CancerRehabFonden har vi ett team bestående av legitimerad psykolog, dietist och yogalärare. Personalen har lång erfarenhet, stor kunskap och specifikt engagemang för cancer. Teamen skräddarsys utifrån behov och temaveckor och därför tillkommer ibland gästföreläsare som till exempel en sexolog eller en tränare. Menyn som serveras under veckorna är skräddarsydd utifrån den senaste nutritionsforskningen.

Vad brukar deltagarna tycka om programmet?

Vi utvärderar noga verksamheten hela tiden med mottot att deltagarna ska bara ha det absolut bästa. Deltagarna rankar rehabprogrammet högt i sina utvärderingar. Att få träffa andra cancerdrabbade, som varit i samma situation, är något som de verkligen uppskattar och de säger ofta att de fått vänner för livet. Många skriver att det är den bästa vecka de någonsin varit med om och att de mår bättre både i kropp och själ. Som någon skrev i en av utvärderingarna: ”En väg tillbaka till livet – den finns och det är möjligt!”

Här kan du läsa mer om CancerRehabFonden