Katarina Hultling om tiden efter cancer

Givare | 2024-02-29

Katarina Hultling om tiden efter cancer

Foto: Kate Gabor.

Katarina Hultling har i många år arbetat som programledare för både sport- och samhällsprogram. Hon har själv haft bröstcancer och är givare till CancerRehabFonden.

Jag väljer att stödja CancerRehabFonden för att det är en välskött organisation med 90-konto som hjälper människor tillbaka till livet efter cancer. Utan remiss från vården.

Många andra organisationer samlar in pengar till forskning, vilket är fantastiskt eftersom det bidrar till nya möjligheter att överleva cancer. Men när du överlevt som patient ska du leva också, och till det behövs verktyg som CancerRehabFonden hjälper till att bidra med.

Jag opererades för bröstcancer 2011 och behandlades med cellgifter och strålning under 2012. Efter det kom jag i kontakt med CancerRehabFondens dåvarande generalsekreterare och bestämde mig för att både jobba för organisationen en tid och vara dess ambassadör.

Jag fick själv möjlighet att åka till Rehabcenter Mösseberg och det var fantastiskt att få hjälp med mina frågor och farhågor. Hur ska jag leva för att överleva? Vad ska jag äta? Hur ska jag träna? Vad hjälper när rädslan för återfall kommer?  Vad betyder allt jag varit med om under behandlingen?  Vem är jag nu? Enkla frågor kan tyckas, men de är livsavgörande för många som behandlats för cancer. Under ett rehabprogram får du dessutom träffa andra i liknande situation. De mötena ska inte underskattas. Att få prata, prata och prata.

Jag tycker att en organisation som CancerRehabFonden är jätteviktig. Man kan tycka att en vecka på ett rehabprogram inte är tillräckligt, men jag har träffat så många som verkligen fått en nystart efteråt, som känt att ”Nu är det jag som går fram rakryggad med bra verktyg för att hantera mig själv och min tillvaro”.

När en cancerbehandling är klar förväntas man ofta klara sig själv och det är då det stora ”slukhålet” öppnar sig och förvirringen kommer. Eftersom den reguljära vårdapparaten inte mäktar med den rehab vi som cancerpatienter har rätt till så är det extremt viktigt att en hjälporganisation som CancerRehabFonden finns.