Rehabvecka med tema lungcancer

Aktuellt | 2024-01-17

Rehabvecka med tema lungcancer

Lungcancerföreningen samarbetar med CancerRehabFonden för tredje året i rad och erbjuder en rehabvecka för Lungcancerföreningens medlemmar med lungcancerdiagnos.

Det har tidigare varit svårt för patienter med kronisk sjukdom att få tillgång till samma rehab som färdigbehandlade. Därför initierade Lungcancerföreningen en diagnosspecifik rehabvecka med hjälp av CancerRehabFonden, som har lång erfarenhet av cancerrehabilitering. Veckorna finansieras av Lungcancerföreningen och utförs av CancerRehabFondens samarbetspartner Foodpower. Rehabprogrammet har fokus på kost, yoga och samtal och leds av legitimerad personal.

Lungcancerföreningens Mia Rajalin berättar om satsningen:
− Veckorna har varit oerhört uppskattade och samarbetet fortsätter även 2024. Den senaste rehabveckan hölls på Frötuna Gård & Retreat strax öster om Uppsala. Det var ett fem dagar långt program, från måndag till fredag, och fjorton kvinnor och män deltog. Kombinationen av både fysisk och psykisk rehabilitering är en av nycklarna till framgång. Deltagarna har gruppsamtal med en psykolog, kostföreläsningar med en dietist och fick pröva yoga och avslappningsövningar, allt efter egen förmåga och i sin egen takt. Tid för vila i det egna rummet på Frötuna Gård eller möjlighet till egen avkoppling med en promenad i de fina omgivningarna finns också.

− Gensvaret på veckorna har varit väldigt positivt. Samtliga har känt att samvaron med andra patienter, föreläsningarna och de andra aktiviteterna har gett dem mycket. Det har bidragit till nya insikter och inspirerat till livsförändringar. Allra viktigast har mötet med andra i samma situation varit. Ledarna från Foodpower uppskattas också mycket, säger Mia Rajalin.

Även om både män och kvinnor drabbas i ungefär samma omfattning har det varit färre manliga sökande. Lungcancerföreningen arbetar med att få en jämn könsfördelning och alla åldrar är välkomna.

Läs mer om Lungcancerföreningen här