Kavlifonden berättar om sitt samhällsengagemang

Givare | 2020-10-12

Kavlifonden berättar om sitt samhällsengagemang

Kavlifonden bidrog 2021 med hela 847 990 kronor till CancerRehabFonden. Vi har träffat Jessica Sehlin, HR- och Kommunikationsdirektör och Vlado Pavlovic, teamledare – som berättar mer om hur Kavli arbetar med socialt ansvar.

Kavlimedarbetarna gav CancerRehabFonden flest röster och ett bidrag på 847 990 kronor. Bidraget är avgörande för CancerRehabFonden, som inte får statliga stöd, och tack vare det kan vi finansiera hela fyra rehabveckor för människor som har överlevt cancer.

Kavli grundades av bondsonen Olav Kavli i norska Bergen under 1800-talet och samhällsengagemanget var tidigt en del av företaget. Kavlifonden startades av sonen Knut och hans svenska hustru, skådespelerskan Karin Carlson-Kavli.

– De fick tyvärr inte egna barn som kunde ta över företaget, men ville att det ändå skulle leva vidare med en långsiktig och samhällsengagerad ägare. Knut Kavli placerade därför företagets aktier i en välgörenhetsstiftelse O Kavli og Knut Kavlis Almennyttige Fund, eller Kavlifonden som de flesta säger, berättar Jessica Sehlin.

Stiftelsen äger Kavlikoncernen och allt överskott går årligen till Kavlifonden för utdelning till humanitära ändamål, forskning och kultur.

– De fördelas i länder där Kavli är verksamma, det vill säga Norden och Storbritannien, och till barn och kvinnor i utsatta länder. Förra året delades över 100 miljoner kronor ut.

Jessica Sehlin är engagerad när hon pratar om företaget. Det märks att det finns en stolthet över hur Kavli arbetar.

– Jag brukar säga att samhällsengagemanget finns i vårt DNA, säger hon. Det genomsyrar hela vår verksamhet och vi vill att våra medarbetare ska vara en tydlig del av det.

Varje år får Kavlis medarbetare en summa pengar att dela ut genom att nominera och rösta fram de organisationer som ligger dem extra varmt om hjärtat.

– CancerRehabFonden har gjort fina presentationer med tidigare rehabdeltagare som berättat om sina erfarenheter, berättar Jessica Sehlin.

– Det är en jättestor grej för de anställda, och mycket uppskattat, att få vara med att välja organisation och kunna påverka, säger Vlado Pavlovic, som är en av de som röstade på CancerRehabFonden.

– Jag tror att vi alla på något sätt är berörda av cancer och CancerRehabFondens presentation fick mig att förstå att det är ett stort behov av hjälp och stöd också efter en behandling. Att det är en annan resa som tar vid då, både praktiskt och mentalt, säger han.

Sedan några år tillbaka arbetar Kavli aktivt med det de kallar för det empatiska ledarskapet.

– Vi vill vara en attraktiv arbetsplats, säger Jessica Sehlin, och vi ser att bra ledarskap ger hållbara människor och hållbara resultat.  En ledare med insikt, god självbild och trygghet leder helt enkelt bättre. Vi har jobbat aktivt med ledarskapsutveckling och en företagskultur där vi har regelbundna en-till-en-samtal med medarbetare på alla nivåer. Öppna samtal som skapar tillit.

Sedan ett år tillbaka sker motsvarande utvecklingsarbete med medarbetarna.

– Det är ett arbete som är på riktigt, inte bara en pappersprodukt, säger Vlado Pavlovic som har 13 personer i sitt team. Det handlar om empati, att respektera varandra, om kommunikationen och om att samarbeta.

När Vlado får frågan om han trivs på jobbet kommer svaret blixtsnabbt:

– Jag firade nyligen 20-årsjubileum på Kavli. Det säger en del om hur bra den här arbetsplatsen är.