Kallbaderskorna startade egen insamling

Givare | 2022-10-12

Kallbaderskorna startade egen insamling

De kallar sig Norra Klarälvdalens Kallbaderskor. Förra julen bestämde de sig för att förena nytta med nöje och startade en insamling i samband med sina kalla dopp. Ulrika Andersson berättar.

Vilka är Kallbaderskorna?

Vi är en grupp kvinnor i olika åldrar som träffas och badar i Klarälven. Främst ses vi för att det är skönt med de kalla baden och för att vi har kul tillsammans, men flera av oss har eller har haft cancer och det har blivit naturligt att vi också delar erfarenheter.

Hur föddes idéen till insamlingen?

Vi sågs i stort sett varje lördag under hösten och efter ett tag kom vi på att vi ville göra något mer av träffarna. Vi mådde så bra av baden och av att ses, och ville på något sätt föra det vidare, så vi startade en insamling på Facebook och spred den.

Folk tyckte vi var lite tokiga med kallbaden, men också att insamlingen var en väldigt bra sak. Varje gång vi badade under hösten satte vi in en slant själva och så bidrog andra också. Det här är en liten bygd, de flesta känner varandra och vet att några av oss har eller har haft cancer.

Varför valde ni CancerRehabFonden?

Vi märkte hur skönt det var för oss att kunna prata med varandra om cancern på ett vanligt sätt och att vi kunde stötta varandra. Jag hade tidigare läst om CancerRehabFonden och tyckte att de verkade erbjuda precis det jag önskade och behövde strax efter min cancer, så även om vi cancerdrabbade kallbaderskor inte själva varit på en rehabvecka förstod vi hur viktig verksamheten är. Det finns något läkande i att få dela med andra, det gör att man kan lämna mer av sjukdomen bakom sig. Fler borde göra den här typen av insamlingar för att stötta!

Bilden ovan är från när kallbaderskorna i påsk klädde ut sig till påskkärringar innan de hoppade i Klarälven.

Starta din insamling här