Hästarna gav återhämtning – och var starten för insamling till cancerdrabbade

Givare | 2022-01-03

Hästarna var starten för insamling till cancerdrabbade

När Mika Thalén diagnostiserades med bröstcancer för fem år sedan fann hon styrka i vardagen hos hästarna. Då föddes tanken på att engagera hästvärlden för att stödja andra cancerdrabbade.

– Winston Churchill har sagt ”Det är något med utsidan på en häst som är bra för insidan på en människa” och så är det verkligen. Hästar känner in, känner av och ger ett lugn.  I stallet pågick livet som vanligt med alla rutiner och det gjorde att jag kunde fokusera på annat än sjukdomen, berättar hon.

Idén om att hjälpa andra som drabbats av cancer föddes, och eftersom hon själv haft så stor hjälp av hästarna i sin återhämtning var det självklart att involvera ridsporten i Sverige. Tillsammans med väninnan Caroline Crafoord startade hon den ideella organisationen Ride against cancer.

– Cancer drabbar oss alla på olika sätt. Vi ville engagera hästälskare i ett gemensamt projekt för att tillsammans samla in pengar.

Mikas och Carolines arbete sker helt utan ersättning och de är noga med att ge till mindre organisationer som använder pengarna effektivt.

– Vi vill att vårt bidrag betyder något och att det ska göra skillnad för verksamheten vi ger till.

Första åren gick stödet till Bröstcancerförbundet, men ganska snart ville Mika och Caroline bredda insamlingen för att nå också män och för att kunna stödja människor efter cancerbehandling. Idag är även CancerRehabFonden och Prostatacancerförbundet mottagare. CancerRehabFonden har hittills fått 240 000 kronor i bidrag.

– Jag var okej när behandlingarna var över, men många är inte det. Om inte hästarna hade funnits i mitt liv hur hade jag mått då? Rehabilitering behövs, men det är inte självklart att man får det av vården. Därför vill vi bidra till CancerRehabFondens viktiga arbete.

Tack vare den starka drivkraften och ett stort eget nätverk har Ride against cancer vuxit.  Idag är människor i hela Sverige engagerade – och inte bara inom hästvärlden.

– Jag fattar knappt att det har kunnat bli så stort. Samtidigt visar det också att när vi går tillsammans på det här sättet så blir vi en del av något större och det känns riktigt bra, avslutar Mika Thalén.