Rehabveckan hjälpte Anders att bearbeta oron för återfall

Cancerrehabilitering | 2022-02-25

Rehabveckan hjälpte Anders att bearbeta oron för återfall

När Anders hade behandlats för cancer kom tankar kring vad som skulle hända om cancern kom tillbaka. Genom rehabveckan fick han hjälp att lämna sjukdomen bakom sig.

Rehabveckan är en verklig före- och efterupplevelse för mig. Den har gett mig ett avslut. Jag har kunnat lägga oron för återfall bakom mig, stänga en sjukdomsperiod och nu fokuserar jag framåt. Idag lever jag i princip som vanligt igen.

I april 2020 fick jag beskedet att jag hade rektalcancer och behövde opereras. När jag vaknade efter operationen hade jag fått en stomi. Det var något som jag hade hoppats slippa så det var en stor besvikelse. Sedan följde sex månaders cellgiftsbehandling och efter tio månader kunde de ta bort stomin igen. I maj 2021 fick jag veta att jag var cancerfri. Man känner stor lättnad och tacksamhet efter ett sådant besked.

Jag upplevde vården som mycket kompetent och trots pandemin så märkte jag inte av några problem. Svensk sjukvård är världsledande inom cancerbehandling och fantastisk på att hantera fysiska problem. Men när det är över sätter andra processer i gång, och det skapade en stor oro hos mig. Det kom tankar kring vad som skulle hända om cancern kom tillbaka? Skulle jag överleva? Hur skulle jag i så fall berätta det för mina närstående nu när de trodde att jag var frisk igen? Den oron hängde som ett mörkt moln över mig. Vården här i Göteborg erbjöd kuratorsamtal och det var förstås bra att få prata med någon, men det förde mig inte framåt på något sätt.

Jag är en informationssökande person och har letat och läst allt jag kommit över om sjukdomen, behandlingar och vårdplaner. Det var så jag hittade CancerRehabFonden och bestämde mig för att söka till en rehabvecka. Det var det bästa jag hade kunnat göra. Det var en sådan skillnad att vara i en miljö där jag fick bearbeta det jag gått igenom med handledare och andra medfriska. Jag kopplade bort omvärlden helt och släppte vardagen. Jag tror det är en chans man ska ta – att helt få fokusera på sig själv.

Samtalen och den mentala biten, i kombination med att praktiskt få lära sig mer om kost och yoga är styrkan i veckan. Träningen harvarit viktig för mig och min väg tillbaka från cancer, i början dagliga promenader och efter hand mer intensiv träning. Jag var fascinerad av hur effektiv avslappning yogan ger. Det är något jag vill fortsätta praktisera.

Till andra män vill jag säga ”våga söka”. Det är ett sätt att avsluta sjukdomsperioden och gå vidare i livet. Ta chansen att i en helt trygg miljö få prata med andra som varit med om samma saker som du. Omgiven av människor som delar ens erfarenheter, men som man inte har en relation till vare sig jobbmässigt eller privat, behöver man inte vara stark eller visa någon fasad. Det är ett prestigelöst sammanhang som gör att det är lätt att öppna sig.

Jag är otroligt glad att jag har deltagit i rehabveckan och jag har beskrivit för familjen känslan av att få lämna sjukdomen bakom mig. Jag sover mycket bättre nu. Oron förde med sig sömnproblem och när jag gick och la mig satte tankarna i gång, men efter rehabveckan sover jag som förr. Jag har faktiskt inget minne av att jag sovit dåligt en enda natt sedan jag kom hem.

– Anders