Den digitala samtalsgruppen gav Maria stödet hon behövde

Cancerrehabilitering | 2021-05-18

Den digitala samtalsgruppen gav Maria stödet hon behövde

Det var en tuff tid som väntade Maria när behandlingarna var över. Som familj hade de gått igenom så mycket, och nu fanns förhoppningarna att hon skulle må bra igen. Men där och då var Maria både fysiskt och mentalt helt slut. Läs Marias egna ord om hur rehab hjälpte henne att komma vidare.

Jag hade precis flyttat hem till Sverige från Kalifornien med min engelsk-amerikanska man och vår lilla dotter, när jag diagnostiserades med bröstcancer. Från början trodde de att det skulle räcka med att operera bort bröstet, men efter operationen berättade min läkare att jag också måste få cytostatika och strålbehandling. Hela min värld rasade samman i den stunden.

Jag hade ganska nyligen blivit mamma efter att vi försökt i flera år, och det enda jag kunde tänka var att jag kanske inte skulle få leva och att vår dotter inte skulle få ha kvar sin mamma. På grund av pandemin så var hon hemma med mig under hela min behandling, och det blev en sådan fin gåva att vi fick den tiden tillsammans och som jag är så otroligt tacksam över. Hennes glädje, kärlek och energi gav mig den kraft jag behövde för att ta mig upp och ut varje dag.

Den digitala samtalsgruppen gav Maria stödet hon behövde

Bild: Maria tillsammans med sin familj

Min man valde även att arbeta hemifrån under hela perioden, och kärleken och stödet från dem båda var ovärderligt. Som tur var hade vi också min familj och våra vänner som slöt upp runt oss. Ett skyddsnät som var fantastiskt och som jag alltid kommer att förundras över.

Under behandlingarna hade jag fullt fokus på att bli frisk och sjukvården var helt otrolig. Jag är så imponerad och tacksam för den vård jag fått. Men när strålningen avslutades upplevde jag att det inte längre fanns en plan att hålla fast vid.  Samtidigt var min kropp helt utpumpad av allt den fått gå igenom och det fanns plötsligt mer tid för alla tankar och känslor. Det var som en andra våg av sjukdomen och rent ut sagt skitjobbigt. Jag behövde få hjälp med att hantera den nya situationen, att få energin tillbaka och kunna blicka framåt. Tack vare eget letande och tips från vänner hittade jag CancerRehabFonden och sökte till ett nytt digitalt initiativ med psykologstöd.

Det blev en viktig del i min rehabilitering och kritiskt för att jag även mentalt skulle komma vidare. Det digitala upplägget innebar även att jag kunde vara nära min familj och ändå få hjälp med det jag behövde. Vi som deltog kom från hela landet och tog med oss våra olika tankar och känslor. Vi kunde stödja varandra och ge nya infallsvinklar och perspektiv på det vi alla varit igenom. Psykologen som ledde vår grupp spelade en viktig roll för tryggheten och för att vi skulle kunna öppna oss som vi gjorde.

De praktiska råden från sjukvården, support från den digitala gruppen, förståelsen och det outtröttliga stödet från min man, min familj, mina vänner samt vår dotters närvaro, har varit en vinnande kombination i min väg tillbaka från cancern. Idag är jag stark nog att arbeta igen och känner mig både lättare till sinnet och har mer energi.

// Maria