Rehabveckan gav Johanna återhämtning och kraft

Cancerrehabilitering | 2019-12-19

Rehaveckan gav Johanna återhämtning och kraft efter cancer

Johanna deltog under hösten på en rehabvecka på Foodpower. Här berättar hon om hur rehabveckan gav henne återhämtning, sinnesnärvaro och kraft. 

Det här skrev jag i november 2018:
”Livet dundrade fram som en ångvält och jag stod mitt i vägen. Men jag tänker kämpa, kämpa och slita tillsammans med min kropp. Jag tänker kämpa tillsammans med alla som jag älskar i min närhet som finns där och hjälper mig att resa mig upp när jag faller. Jag tänker tillåta mig att falla men inte utan att resa mig igen. Resan är lång och oerhört läskig, men jag tänker vara redo.”

Ett år har gått. Ett år sedan jag skrev texten ovan och ett år sedan hela denna cancerresa låg framför mig. Nu ligger tuffa behandlingar, strålning och operation bakom. Men ärren finns kvar. De fysiska förstås men framförallt de själsliga.

Att få möjlighet till en veckas själslig avkoppling har för mig betytt otroligt mycket. Att få möjlighet att uppleva Foodpower och Brösarp med allt vad det erbjuder är verkligen en ynnest på så många vis.

Yoga, fantastisk mat och otroliga människor

Tänk att starta dagen på allra finaste sätt, med yoga och avslappning. Avnjuta fantastisk mat som du vet är allra bäst för dig och få vara tillsammans med andra, otroliga människor i samma situation som dig – och med dem få uppleva terapi genom många fina, viktiga samtal och goda råd. Och dessutom bli peppad med allt vad Foodpower innebär genom föreläsningar och workshops.

Dessutom få tid att vistas i miljöerna i och runt Brösarp och till sist även avsluta dagen på samma avkopplande vis som den startat. Detta är en vanlig dag under rehabveckan och ni hör ju själva, det är verkligen grymt på alla sätt! Och för mig var avkopplingen mer nödvändig än jag trott.

Mitt i vardagen hann inte jag stanna upp och andas, jag hann inte fundera eller ge mig själv tiden jag faktiskt behövde. Men vistelsen har gett mig verktyg att tillåta mig att stanna upp, varva ner och tänka lite extra på mig själv. Jag har även fått med mig otroligt mycket vad gäller kostråd och det fullkomligt bubblar i hela mig när jag äter sådant som jag vet att kroppen dansar av att få!! Jag hör Anna Ottossons röst när jag väljer mat i regnbågens färger och den rösten får mig enbart att må bra! Rehabveckan kan enligt mig förklaras med dessa ord: återhämtning, sinnesnärvaro och kraft.

Viktigt att berätta att livet, trots svår sjukdom, kan bli bra

Att få möjlighet till rehabilitering efter cancer är för mig otroligt viktigt. Efter en lång tids sjukdom ställs livet på ända, alla lever bara på som vanligt runt omkring medan allt i ditt liv är kaos, upp och ner och totalt förändrat. Det är en  otroligt svår period och tankar om återfall och livets skörhet kan lätt ta över. Samtidigt växer håret tillbaka, du kanske återgår till jobb och med det kommer förväntningarna om att allt nog är bra nu. Det är då hjälpen kan upplevas som allra viktigast att få.

Men det är också, för mig, otroligt viktigt att berätta att livet, trots svår sjukdom, kan bli bra. Förändring behöver inte betyda något negativt  och om du lär dig att leva och hantera dina hjärnspöken kan det till och med bli riktigt bra!!

Rehaveckan gav Johanna återhämtning och kraft efter cancer

Jag vill avsluta med att tacka ALLA som är med och bidrar till CancerRehabFonden. Det är ni som gör detta möjligt och det är jag er evigt tacksam för. Jag vill också tacka livet och alla som jag fick möjlighet att träffa under min rehabvecka. Ni är grymma, hela bunten!

Fortsätt att bidra så ännu fler får denna fantastiska möjlighet!

Kram Johanna